Crama Salcheto: O filosofie durabilă care a răspândit creșterea ecologică

Provincia Siena din Toscana găzduiește o cramă care se mândrește cu unele din cele mai bune certificări ecologice deținute de o companie și care stimulează durabilitatea la nivelul întregii regiuni.

Crama Salcheto a fost prima companie din lume care a deținut o certificare a amprentei de carbon a unei sticle de vin. Această realizare este doar una din nenumăratele certificări ecologice deținute de companie. Societatea operează un sistem de pivnițe independent din punct de vedere energetic, monitorizează calitatea solului și ecosistemul domeniului, asigură că podgoriile și vinurile sale respectă Protocolul ecologic european, își produce îngrășămintele din deșeuri alimentare, reduce consumul de apă și procură ambalajele doar din surse forestiere gestionate în mod responsabil.

Această listă la care se adaugă în permanență noi realizări se datorează filosofiei directorului companiei, Michele Manelli, care militează pentru un model ecologic de afaceri încă din anul 1997.

Am început să dezvolt ideea unei afaceri care să graviteze în jurul conceptului de durabilitate și care să aibă atât obiective economice, cât și de mediu

a afirmat Manelli.

Această filosofie reprezintă un atu.

Vinurile Salcheto au primit toate mai multe certificări ecologice, o recunoaștere care generează încredere în excelența lor ecologică. În ultimii ani, compania și-a extins activitatea, adăugând un restaurant și o casă de oaspeți. Aceste fluxuri de venituri suplimentare implică, în prezent, manageri de restaurant care dețin o calificare în materie de deșeuri alimentare, lucrători agricoli cu o calificare de experți în biodiversitate și chiar personal administrativ cu o calificare în certificare ecologică.

Totodată, atât restaurantul, cât și casa de oaspeți se mândresc cu certificările ecologice obținute. Casa de oaspeți oferă camere alimentate cu energie electrică din surse regenerabile, în timp ce restaurantul își procură toate ingredientele ecologice de la producătorii locali.

Când s-au reunit toate aceste elemente, am înregistrat fără îndoială o importantă creștere a profitului,

a afirmat Manelli.

Începând din 2012, afacerea noastră a crescut de trei ori.

Succesul Salcheto a contribuit, de asemenea, la răspândirea ideii de durabilitate în diverse industrii și de-a lungul lanțului de aprovizionare. Compania și-a sprijinit furnizorii de ambalaje să obțină certificare din partea Forest Stewardship Council (Consiliul de Administrare a Pădurilor) (FSC) și a susținut producătorii locali în crearea unei scheme teritoriale de calcul a gazelor cu efect de seră. La un nivel mai larg, Salcheto s-a numărat printre fondatorii Equalitas, standardul italian de durabilitate a vinului.

Mai mult, Salcheto sprijină sectorul turismului ecologic în Toscana prin tururi vinicole, primind totodată lunar pe domeniul său cursanții a cel puțin o școală, ca parte din turul educațional în materie de durabilitate.

Oamenii chiar vor să ne viziteze și să trăiască această experiență,

Fabrizio Savino, enolog principal producție ecologică, Crama Salcheto

Fabrizio se ocupă de pivnița de vinuri ecologice a Salcheto, unde se asigură că gustul fiecărei sticle respectă standardele premiate ale cramei, evitând totodată orice impact negativ asupra mediului.

Aceasta este o altă verigă durabilă în lanțul nostru de producție și dovedește că se poate produce vin care să fie în același timp gustos și ecologic.

Fabrizio controlează echilibrul delicat dintre temperatură și umiditate de la nivelul cramei, folosind apă reciclată, precum și plante de acoperiș care absorb căldura solară. Aceasta contribuie la crearea unui proces durabil de producție de vin, fără a face sacrificii în termeni de gust.

Toate butoaiele și dopurile folosite de cramă provin din surse certificate de Consiliul de Administrare a Pădurilor sau de Programul pentru aprobarea sistemelor de certificare în domeniul forestier. Fabrizio colaborează, de asemenea, cu alte departamente ale companiei pentru a monitoriza deșeurile produse și a explora modalitățile de a crea produse derivate din acestea.

• Casa de vinuri Salcheto este găzduită de o fermă din secolul al XIII-lea, renovată în stil retro, care are o priveliște pictată cândva de Leonardo da Vinci.
  • Fermierii reduc intervenția mecanică și utilizează mai multe tehnici ecologice și biodinamice pentru a asigura menținerea sănătății solurilor pe care cresc podgoriile.
  • Încăperile din casa de oaspeți dispun de căzi cu hidromasaj, încălzite pe bază de lemn provenit din surse naturale, responsabile.
  • Salcheto produce miere pentru consumul propriu prin cei 8 stupi amplasați în perimetrul podgoriilor. Albinele contribuie totodată la polenizarea culturilor de viță de vie.
Enrico Brivio Purtător de cuvânt, Comisia Europeană
Iris Petsa Ofițer de presă pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Comisia Europeană
Enrico Brivio Purtător de cuvânt, Comisia Europeană
Despre ​Săptămâna verde a UE 2017

Săptămâna verde a UE reprezintă o oportunitate anuală de a dezbate și de a discuta pe marginea politicii europene în domeniul mediului. Organizat de Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene, acest eveniment cheie din calendarul politicii de mediu atrage factori de decizie, ecologiști de marcă, actori interesați și alte părți interesate de la nivel european și global.

Ediția din 2017 a Săptămânii verzi se desfășoară în perioada 29 mai-2 iunie și are ca temă „Locurile de muncă verzi pentru un viitor mai verde”. Evenimentul se va concentra pe modul în care politicile UE din domeniul mediului creează locuri de muncă verzi și contribuie la creșterea economică durabilă și responsabilă din punct de vedere social la nivelul UE. Pe lângă o conferință la nivel înalt organizată la Bruxelles, programul va include, totodată, o serie de evenimente și de acțiuni partenere care vor avea loc peste tot în Europa.