Heliox: Autobuzul electric cu încărcare rapidă, o soluție împotriva poluării aerului

Luni, 15 mai 2017 — În urmă cu mai puțin de un deceniu, automobilele electrice nu erau nimic mai mult decât o utopie ecologică, iar în prezent această industrie prinde avânt și dă naștere unei game diverse de întreprinderi verzi. O astfel de întreprindere inovatoare este Heliox, un IMM olandez care a dezvoltat o baterie cu încărcare rapidă și, în cadrul acestui proces, a generat o oportunitate comercială pentru un transport public fără emisii.

Heliox a combinat experiența de câteva zeci de ani în domeniul generării de energie cu aptitudinile ecologice specifice epocii actuale și a inventat un sistem de baterii cu încărcare rapidă pentru un transport public cu zero emisii.

Un autoturism obișnuit consumă 1 litru de benzină la fiecare 20 de kilometri,

a afirmat Mark Smidt, director de dezvoltare comercială în cadrul Heliox.

Autobuzele folosesc 1 litru de motorină la fiecare 3 kilometri, iar tot ceea ce acestea consumă este emanat în orașe și în mediul înconjurător.

Heliox a văzut potențialul unei soluții durabile și a construit o tehnologie inovatoare, care ar putea încărca un autobuz electric la depou în 2-5 minute. Această invenție creează premisele unui sistem de transport public în regim non-stop, cu zero emisii și alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile.

Forța motrice din spatele acestei tehnologii a fost echipa „verde” a companiei, formată din proiectanți, ingineri, personal administrativ, specialiști în dezvoltarea afacerii, manageri de proiect, tehnicieni de software și controlori financiari.

IMM-urile sunt adesea cele care schimbă regulile consacrate ale jocului și, de aceea, putem acționa rapid și inteligent în vederea implementării strategiilor Uniunii Europene,

a afirmat Smidt.

Tehnologia de încărcare rapidă dezvoltată de Heliox are efect mobilizator și poate îmbunătăți, totodată, certificările ecologice atât ale constructorilor de autobuze, cât și ale operatorilor de transport public, creând locuri de muncă verzi acolo unde aceasta este implementată. Astfel, Heliox a introdus soluții pe piețele din Finlanda, Luxemburg, Franța, Danemarca, Țările de Jos și Germania. De asemenea, compania este în proces de extindere în Statele Unite, Singapore, Australia și Noua Zeelandă.

Datorită eficacității și potențialului tehnologiei sale, Heliox a beneficiat de finanțare în valoare de 1,5 milioane EUR prin Instrumentul pentru IMM-uri al programului UE Orizont 2020, compania mărindu-și echipa de la 28 de angajați în anul 2015 la 80 de angajați în 2017. Totodată, Heliox și-a dublat veniturile în doar doi ani, de la 7 milioane EUR în 2015 la 20 milioane EUR în 2017.

Tehnologia noastră a devenit o oportunitate comercială de a folosi autovehicule electrice la costuri care concurează cu cele ale autobuzelor diesel,

a afirmat Smidt.

Această soluție ar putea duce la reducerea tuturor emisiilor produse de autobuze în mediul urban.

Enrico Migchels, inginer-șef proiectare electrică, Sisteme încărcare baterii, Heliox Auto

Enrico a lucrat dintotdeauna în domeniul sistemelor de conversie a energiei înalt performante. În trecut, el a activat în sectorul aparatelor electronice de larg consum, precum televizoare și sisteme audio. În prezent, munca lui constă în a sprijini Heliox să dezvolte vehicule electrice mai bune.

Sistemele noastre sunt plasate în zone rurale, precum și în orașe; prin urmare, trebuie să mă conformez celor mai stricte standarde în materie de poluare fonică generată de autovehiculele electrice, precum și de siguranță publică. Toate aceste aspecte care țin de mediu și de public îmi determină zilnic deciziile de ordin tehnic.

Enrico a dezvoltat rețele electrice integrate pentru camioane. Aceste sisteme vor aproviziona cu energie electrică ecologică sistemul de refrigerare a mărfurilor, în vederea sporirii eficienței combustibilului și a reducerii emisiilor în cadrul deplasărilor pe distanțe lungi în Europa.

Sunt mândru că putem oferi sisteme benefice pentru mediu și care constituie totodată oportunități comerciale. Întrucât răspunsul pieței este unul foarte pozitiv, simt că ne putem extinde conceptele către o serie de piețe noi; prin urmare, lumea va deveni mai electrică cu fiecare proiect.

• În orașe precum Paris, Berlin sau Amsterdam există sute de autobuze diesel, care generează zilnic emisii de gaze cu efect de seră.
  • Într-o stație de încărcare rapidă cu o putere de 300kW, este nevoie de 5-10 minute pentru a încărca în totalitate bateria de autobuz electric produsă de Heliox.
  • Autobuzele electrice de transport pot măsura 12, 18 sau 24 de metri lungime și pot avea o capacitate de maximum 125 de pasageri.
  • Dacă autobuzele sunt alimentate cu energie regenerabilă, sistemul de transport rezultat va genera zero emisii.
Profilul lucrătorului din sectoarele verzi - Enrico Migchels
Volvo Bus Sales Lentz, © Heliox