Umicore: Căutătorii de aur moderni văd bogăția din deșeuri

Marți, 16 mai 2017 — Telefoane inteligente vechi, laptopuri stricate și baterii care nu mai funcționează sunt toate deșeuri care conțin metale prețioase ce ar putea fi reutilizate. Din păcate, extragerea unor astfel de resurse valoroase nu este simplă, cu excepția cazului în care te numești Umicore, o companie belgiană de deșeuri care a dezvoltat o abordare inovatoare a reciclării și poate extrage aur și din deșeuri.

Umicore și-a început activitatea ca întreprindere minieră în urmă cu peste 200 de ani, însă în ultimele câteva decenii reciclarea deșeurilor metalice a devenit mai logică din punct de vedere economic decât extragerea de materii prime. Grație acestei abordări, compania belgiană înregistrează în prezent o creștere puternică și recrutează tot mai mulți lucrători „verzi”.

Am consemnat o ascensiune notabilă în lanțul valoric,

a afirmat Egbert Lox, vicepreședinte executiv în afaceri guvernamentale la Umicore.

În loc să începem prin a extrage materiale, le achiziționăm pe cele deja extrase și aplicăm cunoștințele noastre combinate de fizică, chimie și structura materialelor pentru a manufactura produse cu o nouă funcționalitate.

Datorită cunoștințelor aprofundate în domeniul metalelor, compania poate extrage metale prețioase, cum ar fi aurul, precum și alte metale, printre care cupru și zinc, din deșeuri industriale, deșeuri electronice, componente auto vechi și baterii „moarte”. Umicore poate recupera din plăcile de circuit cea mai mare parte a conținutului de aur, transformându-l în lingouri din aur cu o puritate de 99,99 %.

Această abordare ajută industriile să vadă valoarea ascunsă a deșeurilor pe care le produc, tot mai multe întreprinderi urmărind să „închidă cercul” la nivelul ciclului de viață al produselor lor, ceea ce înseamnă menținerea resurselor în lanțul de aprovizionare cât mai mult timp posibil.

În fabrica noastră din Hoboken, Belgia, unde reciclăm deșeuri care conțin metale prețioase, cum ar fi telefoane inteligente ajunse la finalul ciclului de viață, precum și deșeuri industriale, am demarat un proces semnificativ de modernizare și ne-am mărit capacitatea cu 40 % – ceea ce presupune și implicarea unui număr mai mare de oameni,

a afirmat Lox.

Anul trecut, Umicore a raportat venituri de 2,7 miliarde EUR și are în plan construcția de fabrici noi și îmbunătățirea celor existente, ceea ce ar presupune angajarea de personal suplimentar, care să se alăture celor 10 000 de angajați deja existenți, incluzând tehnicieni, operatori, chimiști, personal administrativ și cercetători. În următorii ani, compania anticipează totodată că va dezvolta capacitatea angajaților săi de a gestiona fluxuri globale tot mai complexe de deșeuri.

Ne pregătim personalul activ în domenii cu cerere ridicată, cum ar fi producerea de cobalt și nichel pentru automobilele electrice, iar acest lucru a însemnat stoparea pierderii de locuri de muncă. Aceste activități verzi presupun fie angajarea de personal, fie salvarea locurilor de muncă existente,

a afirmat Lox.

Thierry Van Kerckhoven, manager de vânzări materiale reciclabile la nivel global, Umicore

Thierry este orientat către realizarea de profituri din deșeurile produse de alții. El se specializează în rafinarea metalelor prețioase la fabrica de reciclare a Umicore din Hoboken, cea mai mare fabrică din lume de procesare a acestui tip de deșeuri, ajutând totodată compania în găsirea de oportunități noi și valoroase de reciclare.

Primim deșeuri din Chile până în Coreea de Nord și Japonia și din Canada până în Noua Zeelandă, precum și din toate țările situate practic între acestea.

Thierry își coordonează echipa în vederea identificării și achiziționării de diferite surse de deșeuri de cupru și produse derivate din zinc, precum și de deșeuri electronice, printre care telefoane inteligente și baterii, toate acestea în cadrul unei abordări ecologice. De asemenea, el contribuie la stabilirea de parteneriate cu întreprinderi ca modalitate de identificare a unor surse permanente de deșeuri reutilizabile.

Prelucrăm produse derivate provenite din industria materialelor neferoase și suntem, de exemplu, prestatori de servicii pentru companii din industria cuprului, zincului și plumbului.

• Umicore prelucrează 400 000 de tone de metale prețioase pe an și urmărește să mărească această cantitate la 500 000 de tone.
  • Umicore Hoboken recuperează 17 metale prețioase și specializate din peste 200 de fluxuri complexe de deșeuri din întreaga lume.
  • Totodată, Umicore Hoboken are un număr total de 1 648 de angajați, în timp ce la nivel mondial compania numără 9 921 de angajați.
Profilul lucrătorului din sectoarele verzi - Thierry van Kerckhoven, © Umicore, 2017
Profilul lucrătorului din sectoarele verzi - Thierry van Kerckhoven
Compoziție: lingou de aur, lingou de argint și deșeuri electronice, © Umicore, 2017
Profilul lucrătorului din sectoarele verzi - Thierry van Kerckhoven