Water Services Corporation: Turismul maltez prosperă datorită reducerii poluării marine

Luni, 15 mai 2017 — În anul 2008, Malta își deversa apele reziduale în mare, în proporție de 100 %, poluând astfel mediul marin din zonă, ceea ce afecta industria turistică a țării, însă ulterior compania malteză Water Services Corporation (WSC) a intervenit și a început procesul îndelungat de transformare a apelor reziduale într-o resursă.

În perioada 2008-2011, WSC a construit și a operaționalizat trei stații de epurare a apelor reziduale. Astfel, cantitatea de apă reziduală epurată a crescut de la 0 la 100 %, Malta devenind, din țara care nu aderase la directiva UE privind apele reziduale, prima țară din zona Mării Mediterane care își epurează în totalitate apele reziduale.

Dacă o țară dorește să progreseze, atunci trebuie să își modernizeze infrastructura,

a afirmat Stephen Zerafa, directorul de relații cu publicul al WSC.

După șase săptămâni de la începerea procesului de tratare a apelor reziduale, rezultatele au fost foarte bune.

În scurt timp, plajele malteze obțineau cele mai multe certificări „Steagul albastru” din istoria țării, atrăgând astfel mai mulți turiști exclusiviști și stimulând economia locală. Totodată, Malta a devenit unul din locurile preferate ale amatorilor de scufundări, atrăgând anual peste 80 000 de turiști numai din acest motiv.

În prezent, WSC face un pas înainte în ceea ce privește planurile sale de reducere a poluării marine, sprijinind Malta să își transforme apele reziduale într-o resursă valoroasă.

Malta este situată la doar 320 km de deșert, suntem o regiune semiaridă. Este lipsit de sens să irosim apele reziduale tratate deversându-le în mare, este mai înțelept să le transformăm în ceva de valoare,

a spus Zerafa.

Cei de la WSC au demarat un proiect ambițios de a produce apă de înaltă calitate pentru agricultură, industrie și pentru alte utilizări. Proiectul este denumit „Apă nouă”, iar obiectivul companiei este acela de a avea un impact net zero asupra circuitului natural al apei, prin înlocuirea oricărei cantități de apă extrase. Cu un volum total de producție de 7 000 000 m3 pe an, aceste instalații ar putea recicla în curând toată apa extrasă în Malta.

Prin intermediul celor 1 000 de angajați ai companiei, serviciile de apă ale WSC vor putea asigura în curând un sprijin mai consistent industriilor malteze.

Sursele noastre de apă reziduală sunt aceleași ca în oricare alt oraș european mare, și anume majoritatea gospodării și într-o mai mică măsură industria,

a afirmat Zerafa.

Țările mari pot învăța foarte mult de la țările mici, precum Malta.

Procesul de tratare în cadrul proiectului „Apă nouă”

În pofida faptului că Malta este înconjurată de mare, apa care poate fi utilizată la nivelul țării provine doar din subteran, alături de apa produsă prin osmoză inversă. Pentru a asigura menținerea acesteia pe insulă, Malta creează o serie de oportunități pentru public.

Într-un fel, toate locurile de muncă aferente proiectului „Apă nouă” sunt „verzi”. Dispunem de ingineri, arhitecți, hidrologi, operatori de instalație, personal administrativ și alți experți tehnici,

a afirmat Anthony Tanti, managerul WSC responsabil de proiectul „Apă nouă”.

Apa subterană este o resursă naturală și este esențială pentru ecosisteme. Forța motrice a proiectului „Apă nouă” este protejarea acestei surse, WSC creând astfel un efect economic de contagiune care va fi resimțit la nivelul diverselor industrii.

Principalul beneficiar va fi sectorul agricol. De-a lungul anilor, s-a extras deja prea multă apă, aceasta însemnând că apa utilizată pentru irigarea terenurilor agricole are o salinitate ridicată. „Apa nouă” va fi mult mai bună și va asigura un randament ridicat, o perioadă de valabilitate crescută și o calitate superioară pentru produsele agricole,

a opinat Tanti.

• WSC colectează și tratează apele reziduale provenite din peste 250 000 de gospodării, întreprinderi, industrii și hoteluri, deservind peste 420 000 de persoane.
  • Tratarea apelor reziduale imită un proces natural, însă dacă natura are nevoie de 6-12 luni pentru a prelucra apele reziduale, stațiile de epurare urgentează acest proces la aproximativ 24 de ore.
  • Rezultă două produse derivate, unul este apa curată, lipsită de impurități, care, în pofida conținutului ridicat de bacterii poate fi deversată în mare în condiții de siguranță, iar celălalt este nămolul uscat care poate fi folosit ca sursă de energie.
  • Instalațiile WSC aferente proiectului „Apă nouă” urmăresc să prevină cu totul deversarea apelor reziduale.
  • Testele realizate în cadrul proiectului au arătat că produsele agricole au crescut calitativ în termeni de gust și perioadă de valabilitate.
Ta Barkat, © WSC